Mogyorós mini kiflik

  • 2020.12.07.
  • 5


Az ünnepek közeledtével, legyen az Húsvét vagy Karácsony, az egyik üzletláncban lehet kapni jó árban darált mogyorót. Ilyenkor vásárolunk pár zacskónyit, és több finomság is készül vele, mint ez a mogyorós mini kifli. Hogy még ünnepibb legyen, a tésztájába vagy a töltelékbe tehetünk egy kevés őrölt fahéjat vagy mézeskalács fűszerkeveréket is. Nálunk most fűszerek nélkül készült, és így is nagyon finom lett.

Hozzávalók a tésztához:- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt- 1 csipet só- 3/4 cs sütőpor- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 5 dkg vaj- 2 tojás- 4 dkg akácméz- kb. 15 dkg tejfölMegj.:
- Teljes kiőrlésű liszt helyett használhatunk finom búzalisztet is. Ebben az esetben előfordulhat, hogy kevesebb tejfölre lesz szükség.- A tejföl mennyisége a tojások nagyságától és liszt minőségétől függ, ezért csak kanalanként adjuk hozzá.- Amennyiben eritrittel készítenéd, legalább 5 dkg-ot adj hozzá.Hozzávalók a töltelékhez:- 13 dkg darált mogyoró- 2 tk méz vagy ízlés szerint- 1 ek házi szilvalekvár (4 dkg)- kb. 0,5 dl forró tejMegj.: A töltelékhez is használhatsz méz helyett eritrit, ezt ízlésed szerint adagold.Elkészítés:A lisztet egy keverőtálba mérjük, és a sóval, a sütőporral és citromhéjjal elkavarjuk. A vajat elmorzsoljuk benne. A tojásokat és mézet is hozzáadva, összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a massza. Cipót formázunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.Ez idő alatt elkészítjük a töltelékez, amihez minden hozzávalót egy tálba mérünk és egyneművé keverjük. Csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem túl folyós masszát kapjunk. Kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, akkor még adjunk hozzá édesítőt.
A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként, lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Megkenjük a töltelék felével és 16 körcikkre vágjuk, majd szélesebb felüktől feltekerjük kifli alakúra, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 12-16 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral vagy porított eritrittel megszórva kínáljuk.