Tahinis sós rúd

  • 2020.11.13.
  • 9

Annyira ízlett nekünk a tahinis zabkeksz, hogy gondoltam kipróbálom sós rúdban is a szezámpasztát. Ebben az esetben nem volt annyira erőteljes az íze, csak diszkréten lehetett érezni a tahini izét. Az elkészítését egy kicsit felgyorsítottam, mert nem kelesztettem, csak gyúrtam, nyújtottam és rudakra vágtam, majd mehetett is a sütőbe. Így is nagyon ízlett, de hát a sós rúddal nem is lehet másként, bármilyen is legyen, mindegyik finom. :)Hozzávalók:- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt- 5 dkg búzasikér- 1 1/2 tk só- 10 dkg tahini (szezámpaszta)- 3/4 cs instant élesztő- 1 tojás- kb. 1,9 dl langyos tejMegj.: Teljes kiőrlésű liszt és búzasikér helyett, nyugodtan lehet finom lisztet is használni, csak ebben az esetben figyeljünk, mert kevesebb tejre lesz szükség.A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízTetejét megszórni:
- szezámmagElkészítés:A lisztet, a búzasikért, az élesztőt és a sót egy nagyobb tálba szórjuk, és elkeverjük. Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beletesszük az egész tojást. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd hozzáadjuk a tahinit is és összedolgozzuk annyi langyos tejjel hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percet pihentetjük.Pihentetés után, a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk szezámmaggal. Óvatosan végig megyünk rajta a sodrófával, hogy a magok egy kicsit belenyomódjanak a tésztába.
Ezután kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!51 darab, 1,5 x 7 cm nagyságú rudacska lett a fent megadott hozzávalókból.