Kelt alma

  • 2020.11.11.
  • 8

Nagyon rég nem hoztam kelt tésztás receptet, pedig szinte 2-3 naponta sütök valamit. Továbbra is a péksütemény vagy kalács a kedvenc reggelink egy bögre kakaóval. Most, hogy még van finom házi almánk, nem is tölthettem mással ezt a péksüteményt mint egy finom karamellizált almával. És ha már almás, akkor külalakra is hasonlítson az almára ez a briós. :)
A formázási ötletet itt láttam, ami annyira egyszerű, hogy véleményem szerint még egy gyerek is eltudná készíteni. Nektek is ajánlom elkészíteni ezzel a töltelékkel, főleg ha szeretitek az almás süteményeket. Nagyon finom. :)Megj.: Ha hagyományos hozzávalókból készítenéd el, bátran használd a blogon már szereplő muffinformában sült briós receptjét.Hozzávalók a tésztához:- 1 tojás- 1 csipet só- 1 ek méz- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- kb. 2,1 dl langyos tej- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt- 5 dkg búzasikér- 3/4 csomag instant élesztő- 3 dkg vajMegj.: A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.Hozzávalók a töltelékhez:- kb. 3 közepes nagyságú alma (22 dkg tisztán mérve)- 1/2 citrom frissen facsart leve- 1 ek méz, vagy ízlés szerint- 2 dkg vaj- 1 tk őrölt fahéj, vagy ízlés szerint- 1/2 tk mézeskalácsfűszerkeverékTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tejDíszíteni: - almaszár, ropi vagy fahéj darabkaElkészítés:2 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a sót, a mézet és a reszelt citrom héjat.Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket.Az almákat megmossuk, majd meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kisebb kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük, meglocsoljuk a citrom levével, majd hozzáadjuk mézet és a vajat, és puhára pároljuk. Fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.Ha a tésztánk duplájára kelt, 12 egyenlő részre osztjuk, és gombóccá formázzuk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percig pihentetjük.Pihentetés után a gombóckákat az ujjainkkal egyenként kb. 10 cm-es körlappá lapítjuk. Közepébe teszünk egy bő teáskanálnyi kihűlt tölteléket, majd összefogjuk a tetején a kör széleit és összecsípjük a tésztát.Gombóccá formázzuk, majd az összeérő résszel lefelé a szilikonos muffinforma mélyedéseibe helyezzük.Megj. Ha nincs szilikonos muffinformánk, akkor a muffinforma mélyedéseit kivajazzuk és kilisztezzük, majd így helyezzük bele a tésztagombócokat.Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 20 percet pihentetjük.Ezután mindegyik gombóc közepét egy fakanál nyelével vagy ujjunkkal benyomjuk, majd lekenjük a tejjel hígított tojássárgával. Mindegyik mélyedés közepében egy almaszárat, ropi- vagy fahéj darabkát szúrunk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)