Csokoládés-mogyorós kelt virág

  • 2020.09.05.
  • 4

Ezzel a csokoládés-mogyorós kelt virággal köszöntöm a szeptembert, és búcsúztatom a nyarat. :) Én örülök, hogy elteltek a nyári hónapok, mert nem szeretem a meleget. Hiányzott az elmúlt hetekben a kelt tészta készítése, különösen a hétvégi reggelikre sütött friss pékáru. Ahogy az idő engedte, máris készült a kalács nálunk, és remélhetőleg ezentúl majd minden hétvégén élvezhetjük a finom, friss pékárut a reggeli tejes kávé mellé.
Követve az egészségesebb vonalat, ezek a kelt virágok teljes kiőrlésű lisztből készültek, és annak ellenére, hogy van egy kis munka velük, ajánlom nektek is, mert az elkészítése nem nehéz, csupán egy kicsit időigényesebb. A végeredmény meg magáért beszél. Ki ne falatozna szívesen egy ilyen mutatós péksüteményt? A tölteléket pedig kedvetek szerint variálhatjátok, bármivel megtölthető. Sok sikert hozzá!Hozzávalók a tésztához:- kb. 3 dl langyos tej- 1 csipet só- 1 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 tojás- 1 tojássárga- 1 ek méz- 2,5 dkg friss élesztő- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt- 7 dkg búzasikér- 5 dkg olvasztott, kihűtött vajMegj.:
- A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.- Mi nem szeretjük túl édesen a péksüteményt, ezért csak 1 evőkanál mézet teszek a tésztában, viszont ha édesebb szájúak vagytok, nyugodtan tegyetek 2 evőkanállal, vagy akár cukrot.- Én a friss élesztőt sem szoktam felfuttatni, de ha biztos akarsz lenni, hogy jó az élesztő, akkor 0,5 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot. Ebbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, és az edényt lefödjük, majd langyos helyre tesszük kb. 10 percre. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.Hozzávalók a töltelékhez:- 16 dkg darált mogyoró- 2 tk méz, vagy ízlés szerint- 0,5 dl forró tej- 1 ek szilvalekvár- 5 dkg étcsokoládéTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tejElkészítés:2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgát, a mézet, a reszelt citrom héjat, és rámorzsoljuk a friss élesztőt.Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért és a sót. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,2 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálba tesszük és egynemű krémmé keverjük.Megj: Vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen túl folyós. A tejet csak apránként adagoljuk hozzá, és csak annyit adjunk hozzá, amíg egy könnyen kenhető, de nem folyós masszát kapunk.Ha a tésztánk megkelt, 12 egyenlő részre osztjuk, és gombóccá formázzuk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percig pihentetjük.Pihentetés után a gombóckákat az ujjainkkal egyenként körlappá lapítjuk. Közepébe teszünk egy bő teáskanálnyi tölteléket, kicsit elkenjük, majd összefogjuk a tetején a kör széleit és összecsípjük a tésztát.Gombóccá formázzuk, majd az összeérő résszel lefelé, finoman lelapítjuk kb. 10 cm-es átmérőjű körlappá. Egy konyhai ollóval 8 helyen bevágjuk, vigyázva, hogy a közepe egybe maradjon. A szirmokat kifordítjuk, hogy a töltelék felül kerüljön, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire.Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük.Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)