Sült paprika krémleves palacsintametélttel

  • 2020.08.03.
  • 0

Üresítem a fagyasztót, hogy legyen hely a frissen eltett dolgoknak, és találtam még két zacskó sült paprikát. Kivettem azzal a gondolattal, hogy majd lesz belőle sült paprika saláta. Amíg olvadt, teljesen átalakult a menü, így készült belőle egy finom sült paprika krémleves. Hogy egy kicsit változzon, levesbetétként palacsintametéltet készítettem ... ha már úgyis belejöttem a palacsintasütésbe. :) Mi langyosan fogyasztottuk, de akár melegen vagy hidegen, tökéletes nyári leves lehet.Ha már levan sütve a paprika, csupán pár perc a leves elkészítése, így a nyári melegekben kitűnő választás lehet.Hozzávalók a leveshez:- 80 dkg sült kápia paprika (kb. 10 db)- 1 közepes nagyságú vöröshagyma- 2-3 gerezd fokhagyma- 2 ek olíva olaj- 1 l zöldségalaplé vagy víz- 11/2 só- bors ízlés szerint- 1 tk szárított kakukkfű- 1 tk őrölt kömény- 1 tk mézElkészítése:Amennyiben fagyasztott sült paprikát használunk, akkor teljesen kiolvasztjuk, majd a csumákat és magokat eltávolítjuk, és felvágjuk.Ha friss kápia paprikát használunk, akkor előbb megmossuk és szárazra töröljük, majd sütőlapon vagy a sütőben megsütjük. Ha jól megsült, megsózzuk, letakarjuk és félretesszük 10-15 percre, így sokkal könnyebben lehet majd lehúzni a héját.Ha már annyira meghűlt, hogy megtudjuk fogni, akkor a vizes kagyló fölött a száránál megfogjuk a paprikát és meghámozzuk. Közben a vízsugár alá lógatjuk, így sokkal könnyebben és jobban megtudjuk tisztítani az égett héjtól.A hagymát és fokhagymát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk. Nem kell nagyon apróra vágni vagy szép egyformára, mert a végén úgy is leturmixoljuk.A felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már üveges lett, akkor rádobjuk a fokhagymát is, és párszor átkavarjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt sült paprikát, majd sóval, borssal és a többi fűszerőrleménnyel fűszerezzük. Felöntjük a zöldségalaplével, hozzáadjuk a mézet és összeforraljuk.Ezután levesszük a lángról, majd botmixerrel pépesítjük.Megkóstoljuk, és ha szükséges még utóízesítjük.Hozzávalók a palacsintametélthez:- 10 dkg zabliszt- 1 csapott tk só- 2 tojás- 1,5 dl tej- 0,5 dl szódaviz- 1 ek olíva olaj- 1 tk apróra vágott petrezselyemzöldMegj:
- Zabliszt helyett durum lisztet, de akár finom lisztet is használhatunk.
Elkészítése:A friss petrezselyemzöldet megmossuk, majd apróra vágjuk.A tejet a tojásokkal és az olajjal együtt egyneművé keverjük.A zablisztet egy magasabb falú edénybe szórjuk a sóval együtt. Fokozatosan hozzáadjuk a tojásos tejet, és egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a szódavízzel egyneművé keverjük. 15 percet pihentetjük.Minden palacsinta megsütése előtt kevés olajjal megkenjük a serpenyőt, majd egy merőkanálnyi palacsinta masszát tesszük bele. Egy körkörös mozdulattal egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát. Megsütjük a palacsinta alsó felét, majd megfordítjuk és átsütjük a másik felét is.Ha megsült minkét fele, akkor átcsúsztatjuk egy lapos tányérra (9 db 20 cm-es palacsinta lett).Feltekerjük őket, és csíkokra vágjuk.Pár megjegyzés a palacsinta sütéshez:1. Minden palacsinta sütése előtt, keverjük fel a tésztamasszát a merőkanállal.2. Ha sűrűsödne a palacsinta massza, adjunk hozzá még 1 ek szódavizet.3. Amikor a palacsinta széle kezd elválni a serpenyő falától, és már aranybarna a színe, a teteje is egy kicsit szilárdabb, akkor egy szilikon spatulával óvatosan körbe alányúlunk kb. 1-2 centire, és ha már tudjuk mozgatni a palacsintát, nincs leragadva, akkor megfordítjuk.4. Az első kisült palacsintát kóstoljuk
meg, és amennyiben sótlannak véljük, adjuk hozzá még egy kevés sót. Keverjük össze, majd süssük ki a többi palacsintát is.A levest melegen, de akár hidegen is fogyaszthatjuk.
Palacsintametéltet kínálunk mellé, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva.Ha kipróbálnál több sült paprikával készült ételt is, alább találsz pár ötletet. Az étel nevére kattintva olvashatod
a receptet.- Sült paprikás csicseriborsókrém- Sült paprikás karfiolfasírt- Sült paprikás galuska paradicsomos csirke combbal