Mennyei diótorta (gluténmentes)

  • 2020.08.21.
  • 2

Évekkel ezelőtt láttam Teller-Cake Zsuzsinál ezt a mennyei diótortát, és annyira guszta volt, hogy nyomba elmentettem a receptet. Még akkor elkészült, de valahogy megfeledkeztem róla és elmaradt a közzététele. A múlt héten találtam rá a képre és a receptre vonatkozó jegyzeteimre, így muszáj közzé tennem. Nagyon finom sütemény, aki nem számolja a kalóriákat és szereti a diós sütiket, annak bátran ajánlom. Liszt nincs benne, teljesen gluténmentes sütemény, ezért olyanok is fogyaszthatják akik gluténérzékenyek.Mivel én mindig megkínlódok, amikor egy tortalapot kettőbe, netán még több lappba kell vágni, ezért két lapot sütöttem, megkönnyítve a dolgom. A receptben is így adom meg a hozzávalókat, de zárójelbe azért odaírom az eredeti receptben szereplő menyiségeket, ha egybe szeretnétek elkészíteni.Hozzávalók a tésztához:- 2 x 3 tojásfehérje (5 db)- 2 csepp frissen facsart citromlé- 2 x 7 dkg (barna)cukor (12 dkg)- 2 x 13 dkg darált dió (25 dkg)Hozzávalók a krémhez:- 6 tojássárága (5 db)- 4 dkg cukor (4 dkg)- 6 dkg fehér csokoládé pasztilla vagy apróra vágott csokoládé (5 dkg)- 2 dkg vanília puding vagy étkezési keményítő (1 ek)- 20 dkg vaj!- 1,6 dl tejszín (1,5 dl)Hozzávalók a grillázshoz:- 20 dkg cukor- 5 dkg dióElkészítés:A piskótához a fehérjét egy csipet sóval és a citromlével félkemény habbá verjük. Miközben tovább verjük a habot, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény, fényes lesz. A darált diót egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a tészta masszát. Óvatosan, a konyhapulthoz ütögetjük párszor, hogy egyenletesen elterüljön.175 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.(Ez a sütési idő a 3 tojásos piskótára érvényes és csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Amennyiben az 5 tojásos piskótát sütnéd, a sütési idő nőni fog, és kb. 30 perce lesz szükség.)A sütőből kivéve, pár percig pihentetjük a formában, majd egy éles, vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk, levesszük a forma karimáját, majd a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.A kihűlt piskóta lapokról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.A krémhez a cukrot és a keményítőt (pudingport) egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és elkavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejet és csomómentesre kavarjuk. Végül a tejszínt is hozzáadjuk, majd vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük.Megj. A tál alja NE érjen a vízbe és legyünk türelmesek, mert eltart egy darabig amíg besűrűsödik
(kb. 10-15 perc).A gőzfürdőről levett sűrű krémbe tesszük a csokoládé pasztillákat vagy az apróra tördelt csokit, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen elolvad, és egy egynemű, sima krémet kapunk. Ezután, a még langyos krémbe, több részletbe hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot jól beledolgozzuk. A kikavart krémet hűtőbe tesszük, hogy dermedjen meg.A grillázshoz a kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórjuk, majd karamellízáljuk. Amikor már teljesen megolvadt és szép barna lett a színe beledobáljuk az egész, megtisztított diószemeket, gyorsan összekavarjuk, hogy a karamellízált cukor minél több diószemet érjen, majd egy olajjal megkent sütőlapra vagy sütőpapírra simítjuk, és teljesen kihűtjük. Ezután egy késes aprítóba téve összezúzzuk, de akár húsklopfolóval is összeapríthatjuk.Az egyik piskótalapot egy tálra helyezzük, majd rákenjük a krém felét, elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tortalapot. Kissé lenyomkodjuk, majd rákenjük a megmaradt krémet. Tetejét szórjuk meg a grillázs felével és tegyük hőtőbe. Az ideális az lenne, ha egész éjszakára hűtőbe hagynánk, de legalább 3-4 órára.Tálaláskor a tetejét szórjuk meg jó bőven grillázzsal. :)