Krémes zabkása cseresznyeszósszal

  • 2020.08.01.
  • 7

Sok zabkását fogyasztunk, már sok ízesítésben próbáltuk, és most a nagy meleg beálltával, gondoltam, elkészítem pohár desszertként is. Könnyen összeállítható sütés nélküli édesség, és jól behűtve, nagyon jól tud esni a nagy hőségben, jó frissítő hatású. Egy egyszerű zabkása, de hogy másként van tálalva, egy kicsit különlegesebb lesz. Cseresznye helyett bármilyen más idénygyümölcsből elkészíthető a szósz.Hozzávalók a zabkásához:- 12 dkg zabpehely- 1 csipet só- 1 dl víz- 3,2 dl tej- 1 ek méz vagy ízlés szerint- 1/2 vanília kikapart magvai, vagy 1 mk vanília paszta, vagy 1 tk vaníliás cukor- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 tojássárgaMegj.: A zabkását lehet még ízesíteni őrölt
fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel, akár egy kevés kakaóval vagy csokoládéval.
Hozzávalók a cseresznyeszószhoz:- 30 dkg cseresznye- 0,5 dl víz- 1 ek frissen facsart citrom leve- 1 ek vaníliás puding vagy étkezési keményítő- szükség esetén édesítő (méz, cukor, eritrit) - én nem tettem beleMegj: Túl édes volt nekünk a cseresznye, ezért adtam hozzá a citromlevet és édesítőt egyáltalán. Kóstoljátok
meg, és kedvetek szerint ízesítsétek ti is.Elkészítés:A zabpelyhet egy lábasba mérjük, majd rászórjuk a sót. Ráöntjük a vizet és tejet, és elkeverjük. Hozzáadjuk a mézet, a citromhéjat és a vanília kikapart magvait, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre megfőzzük. Ha szükséges, még adunk hozzá folyadékot. Ezután hozzáadjuk a tojássárgát és alaposan elkeverjük.Kissé kihűtjük, majd desszertes poharakba adagoljuk.A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk, majd egy lábasba tesszük a vízzel együtt, és lassú tűzőn kb. 5 percig főzzük. Ezután levesszük a lángról, majd egy botmixer segítségével pépesítjük. Visszatesszük a lángra, hozzáadjuk a citromlevet és a keményítőt, szükség esetén az édesítőt is. Csomómentesre keverjük, majd besűrítjük a szószt.Az elkészült cseresznyeszószt ráöntjük a langyos zabpehelyre. Letakarjuk, majd tálalásig jól behűtjük.Tálalás előtt kedvünk szerint díszítjük. A mi esetünkben, durvára vágott pisztáciával.