Csokoládémousse aquafaba-val (vegán)

  • 2020.07.20.
  • 0

Mi is az aquafaba és mire használhatjuk?Ne ijesszen el senkit ez a nem megszokott megnevezés, hisz nem más, mint a csicseriborsó vagy bab főzővize. Ez lehet a megvásárolt konzerv csicseriborsó leszűrt leve, de akár az a víz is, amiben megfőzzük a száraz csicseriborsót, babot. Utóbbi esetben, ha túl híg lenne, egy kicsit tovább főzzük, amíg besűrűsödik.
Mivel magas a fehérjetartalma és keményítőben is gazdag, tökéletesen helyettesíti a tojást, tojásfehérjét. Habverővel jó kemény habbá lehet verni, ezért készülhet belőle csokoládé mousse, majonéz, palacsinta sőt még habcsók, pavlova is. Desszertek tetejére is kanalazhatjuk a habot.Egy 400 g-os konzervből kb. 1,5-1,6 dl leszűrt főzővíz marad, ami kb. 3 nagyobbacska vagy 4 kisebb tojásfehérjéből felvert habnak felel meg.
Kb. 2 evőkanálnyi aquafaba felel meg 1 tojásfehérjének.Első körben én a csokoládémousse-t próbáltam ki, és valóban jól működik. Nagyon könnyed, légies lett a csokoládémousse, állaga még másnapra is kiváló volt. Ízén egyáltalán nem érezni a csicseriborsó izét, nagyon finom volt. Olyannyira tökéletes lett, hogy az első próbálkozás után már kétszer ismételtünk, és minden alkalommal jól vizsgázott. Most már azért vásároljuk a csicseriborsó konzervet, hogy csokimousse-t készítsünk, és nem azért, hogy a csicseriborsó felhasználjuk. :DCsupán 2 hozzávaló kell hozzá, a
végeredmény pedig felülmúlt minden várakozásunkat. Nekünk jobban ízlett, mint az eddig kipróbált társai, és sokkal kalóriaszegényebb, így azért nincs annyira bűntudatunk, ha nem állunk meg egy adagnál. :)Pár tipp mielőtt hozzálátnánk a csokoládémousse elkészítéséhez:- A hab könnyebben felverődik, ha jól le van hűtve a főzővíz.- Nem ajánlom a kézi habverő használatát, mert nem biztos így a siker. Nehezebben verődik mint a tojásfehérje, és könnyen össze esik.- Az édesítőt akkor adjuk hozzá, amikor már félkemény a hab. Ez lehet cukor, méz, juharszirup, stb...- Több helyen olvastam, hogy egy kis ecetet vagy borkősavat is adtak a habhoz, hogy stabilizálja, tartósabbá tegye ezt. Én nem használtam semmit, és mégis nagyon jó lett az állaga.- Az olvasztott csokoládé legyen szobahőmérsékletű mielőtt összeforgatnánk a habbal ellenkező esetbe a hab összeesik.És akkor jöjjön a csokoládémousse elkészítése:Hozzávalók 4 adaghoz:- kb. 1,5-1,6 dl csicseriborsó főzőlé (400 g-os konzerv csicseriborsó leszűrt leve)- 13 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott csokoládé (legalább 54%-os kakaótartalom)- édesítő, ízlés szerint (ez nálunk elmaradt)Elkészítés:A csokoládé pasztillát (kisebb darabokra vágott csokit) vízgőz fölött felolvasztjuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.Időközben elkészítjük a habot. A csicseriborsó leszűrt levét a mixer táljába öntjük, és nagy fokozaton kemény habbá verjük, csakúgy mint a tojásfehérje hab esetében. A mixer erősségétől függően, kb. 8-10 perc szükséges.Ha édesítőt használunk, 3-4 perc után hozzáadhatjuk.Ha a csoki lehűlt, 2-3 evőkanál habbal fellazítjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a többi habot is, ügyelve, hogy ne törjük össze.Megj:
Egy másik alkalommal megpróbáltam úgy is, hogy alacsonyabb fokozatra állítottam a mixert, és vékony sugárba hozzáöntöttem a folyékony csokoládét. Így is jól sikerült. A képen látható csokoládémousse így készült, szerintem tökéletes lett.Kisebb tálkákba vagy poharakba adagoljuk és legalább 3-4 órát hűtőbe tesszük.Nálunk most piros ribizlivel díszítve volt kínálva, de bármilyen más idénygyümölccsel, durvára vágott diófélékkel, joghurttal, tejszínnel vagy csokireszelékkel díszítve tálalhatjuk.