Túrós csavart teljes kiőrlésű lisztből

  • 2020.05.15.
  • 2

Rég nem volt túrós péksüti nálunk, megkívántuk, így készültek ezek a szuper könnyű túrós csavartak. :) Végtelenül egyszerű elkészíteni, ezért teljesen kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánlom.Én most teljes kiőrlésű lisztből készítettem, de amennyiben fehér finomlisztből készítenéd el, ajánlom a diós-almás csavart vagy a szedres csavart receptjét.Hozzávalók a tésztához:- kb. 3 dl tej- 1 tojás- 1 csipet só- 1 ek méz- 43 dk teljes kiőrlésű liszt- 7 dkg búzasikér- 1 cs instant élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő- 4,5 dkg vajMegj.: A tej mennyisége függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.Mi nem szeretjük túl édesen a kalácsot, ezért csak 1 evőkanál mézet teszek a tésztában, viszont ha édesebb szájúak vagytok, nyugodtan tegyetek 2 evőkanállal, vagy akár cukrot.Hozzávalók a töltelékhez:- 30 dkg tehéntúró- 1 tojássárga- 1/2 citrom reszelt héja- 2 tk méz, vagy ízlés szerintTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tejElkészítés:2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást és a mézet, rászórjuk a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,3 dl tejből.Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. Kóstoljuk meg és ha szükséges, adjunk még hozzá édesítőt.A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk (kb. 35 x 45 cm).A tészta egyik felére rákenjük a túrós tölteléket, majd a töltelékre ráhajtjuk a másik felét. Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd 3 cm vastag csíkokra vágjuk.Mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kicsit távolabb.Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 15 percet.Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)