Mogyorós pillangó teljes kiőrlésű lisztből

  • 2020.05.04.
  • 9

Az utóbbi időben, hogy többet vagyunk otthon, péksütemény is többször készült. Minden héten készül legalább egyféle, de olyan is előfordul, hogy még van 1-2 darab péksüti, de máris dagasztom a kalácsnak valót. Igyekszem azért variálni őket, hogy ne unjunk rá (habár kétlem, hogy ilyesmi elő tudna fordulni :D ). Most ez a mogyorós pillangó készült. Hogy mennyire hasonlít pillangóra, azt mindenki maga döntse el, a lényeg, hogy finom volt. Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom ezt a formázást, mert olyan egyszerű, hogy elronthatatlan. :)Amennyiben finom lisztből készítenéd el, ajánlom ennek a mákos pillangónak a receptjét.
A tölteléket kedvünk szerint módosíthatjuk.Hozzávalók a tésztához:- kb. 3 dl tej- 1 tojás- 1 ek méz (30 g)- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 csipet só- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt- 7 dkg búzasikér- 1 cs instant élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő- 5 dkg vajMegj.: A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.Mi nem szeretjük túl édesen a kalácsot, ezért csak 1 evőkanál mézet teszek a tésztában, viszont ha édesebb szájúak vagytok, nyugodtan tegyetek 2 evőkanállal, vagy akár cukrot.Hozzávalók a töltelékhez:- 15 dkg darált mogyoró- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 ek méz vagy ízlés szerint- kb. 0,3 dl forró tejTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tejElkészítés:2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást és a mézet, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,3 dl tejből.Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.A töltelék hozzávalóit összekeverjük, vigyázva, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy kenhető, de nem folyós masszát kapjunk.A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, majd ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit.A kapott rudat egy éles késsel trapézokra szeleteljük, majd a trapézok közepét egy fakanál nyelével lenyomjuk.Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (ne túl közel egymáshoz, mert még fognak nőni), és 15 percig pihentetjük.Lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)Nekem ebből az adagból 11 darab pillangó lett.