Mini bejgli teljes kiőrlésű lisztből

  • 2020.04.16.
  • 8

A megszokott rudak helyett, ilyen cuki mini bejgliket készítettem az idén Húsvétra. Nekem nagyon tetszenek, még gasztroajándéknak is eltudom képzelni. :)Most dióval és mogyoróval töltöttem meg, de kedvünk szerint variálhatjuk a tölteléket, nyugodtan kísérletezhetünk az ízekkel.Hozzávalók a tésztához:- 30 dkg tk liszt- 5 dkg búzasikér- 12 dkg vaj- 1 csipet só- 4 dkg eritrit- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1,5 dkg friss élesztő- 1 tojás- kb. 0,7 dl tejMegj.: Eritrit helyett használhatunk 2 evőkanál cukrot.Hozzávalók a diós töltelékhez:- 12 dkg darált dió- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 ek méz, vagy ízlés szerint- kb. 0,3 dl forró tejHozzávalók a mogyorós töltelékhez:- 12 darált mogyoró- 1 ek kakaó- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- kb. 0,3 dl forró tej- 2 ek méz, vagy ízlés szerintMegj.: A töltelékhez használhatunk cukrot is, vagy ha teljes hozzáadott cukor nélkül szeretnénk, akkor eritritet. Ízlés szerint adagoljuk hozzá az édesítőt.
Elkészítés:A tölteléknek valókat külön tálba egyneművé keverjük, vigyázva arra, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem folyós masszát kapjunk.Ha mégis túl híg lenne a töltelék, akkor adjunk hozzá még egy kevés darált diót vagy mogyorót.A tésztához a lisztet és a búzasikért dagasztótálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a sót, az eritritet, a citromhéjat, rámorzsoljuk a friss élesztőt és egy kicsit elkeverjük.Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a tojást és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a tészta és könnyen formázható legyen.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.Ezután 2 egyforma cipóra osztjuk, majd egyenként kb. 25x20 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Amikor nyújtjuk a tésztát, nem kell alálisztezni.Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd hosszabbik oldalától feltekerjük. A kapott rudat 4-5 darabba vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakjuk.Tetejüket lekenjük tojássárgával, majd hűvös helyre tesszük és megvárjuk amíg teljesen megszárad. Ezután lekenjük a tojásfehérjével, és továbbra is hideg helyre téve megszárítjuk. Ez kb. 2-3 óra.Tetejét és oldalát megszurkáljuk egy hústűvel/fogvájóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.