Diós briósmuffin

  • 2020.04.29.
  • 2

Ha egy kicsit különlegesebb, csinosabb péksüteményt szeretnétek a családnak készíteni, és elrugaszkodnátok a megszokott batyutól vagy csigától, próbáljátok ki ezt a diós briósmuffin. Muffin formába téve, a megformázott briósok jobban megtartják a formájukat, szép mutatósak lesznek. Ha nincs muffin sütőnk, akkor se essünk kétségbe, mert sütőpapírral bélelt tepsire is tehetjük a megformázott briósokat, csak ebben az esetben, értelemszerűen, nem lesz ilyen szép magas a
briós, inkább egy kicsit terül.Amennyiben finom lisztből készítenéd, ajánlom a Dán briós receptjét.Hozzávalók a tésztához:- kb. 3,5 dl tej- 1 tojássárga- 1 tk méz- 1 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 csipet só- 2 ek eritrit, vagy más édesítő- 42 dkg teljes kiőrlésű liszt- 6 dkg búzasikér- 1 cs. szárított élesztő- 5 dkg vajMegj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől, valamint ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.Hozzávalók a töltelékhez:- 16 dkg darált dió- 1 ek baracklekvár- 1 ek eritrit, vagy ízlés szerint édesítő- kb. 0,2 - 0,3 dl forró tejTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tejElkészítés:3 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojássárgát és a mézet, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, az eritritet, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,5 dl tejből.Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.A tölték hozzávalóit összekeverjük, vigyázva, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy kenhető, de nem folyós masszát kapjunk.Egy muffin sütő mélyedéseit vékonyan kikenjük olvasztott vajjal.Megj.:Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így helyezzük a mélyedésekben a csigákat. Ebben az esetben nem kell vajazni a mélyedéseket.Ha a tésztánk duplájára kelt, elosztjuk 12 egyenlő részre. Kis gombócokká formázzuk, letakarjuk és 10 percet pihentetjük. Ezután egyenként, mindegyik tésztagombócot kb. 20 x 12 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjünk vékonyan diós töltelékkel, majd hosszabbik oldalától kezdve feltekerjünk mint a bejglit.Megj: Hogy pontosan ugyanannyi tölteléket használjak mindegyik briósnál, én lemértem, és elosztottam 12 egyenlő részre. 20 gramm jött ki egy brióshoz.A kapott rudacskát hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat, majd feltekerjük csiga alakban és a muffin sütőforma mélyedéseiben helyezzük.Letakarjuk, és 15 percet pihentetjük.A tejjel hígított tojássárgával lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.