Fűszeres-mogyorós keksz

  • 2020.01.17.
  • 5

Nagyon egyszerű ez a teljes kiőrlésű lisztből készült fűszeres-mogyorós keksz, amit kedvünk szerint hagyhatunk így natúron is, de ha mutatósabbá, ünnepibbé szeretnénk tenni, nyugodtan díszíthetjük. Olvasztott csokoládéban márthatjuk vagy csak vékonyan becsíkozhatjuk a csokoládéval, megszórhatjuk darabos mogyoróval vagy dióval, akár színes cukorgyönggyel. Én is díszítettem volna étcsokival, csak már Karácsony után készült, amikor már kifogytam a csokiból.Ha egy kicsit egészségesebb kekszet szeretnétek otthon készíteni, bátran ajánlom ezt a fűszeres-mogyorós kekszet. Annyit megjegyeznék, hogy a nyújtás egy kicsit nehézkesen megy, mert egy kicsit törik a tészta, de ha több részletben nyújtjuk, akkor nem lesz gond.Hozzávalók kb. 48-50 darab kekszhez:- 20 dkg teljes kiőrlésű búza liszt- 1 csipet só- 1 ek mézeskalácsfűszer keverék- 5 dkg darált mogyoró- 1 mk szódabikarbóna- 5 dkg eritrit- 10 dkg kókuszzsír- 1 tojás- kb. 2 ek tejElkészítés:A száraz hozzávalókat egy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a puha, de nem folyékony kókuszzsírt és elmorzsoljuk benne. A tojást is hozzáadva összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a massza.Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát.Az egyik részét lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.Így járunk el a másik tésztadarabbal is.180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg el nem kezd barnulni a széle.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! )Sütőből kivéve pár percet a tepsibe hagyjuk, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.Légmentesen záródó dobozba tároljuk.