Sütőtökös zabkeksz

  • 2019.11.19.
  • 4

Az elmúlt hétvégén vettünk egy nagyobbacska sütőtököt. Megsütöttük a sütőben, majd jókat csemegéztünk belőle mézzel locsolva és fahéjjal megszórva. Nagyon finom volt. :)Ugyanakkor készítettem belőle kalácsot (hamarosan hozom a receptjét) és ezt a puha sütőtökös zabkekszet is. Csupa egészséges hozzávalókat tartalmaz, gyorsan elkészül, és nagyon finom. :) Jobb ha dupla adagot készítünk, mert ugyan 21 darab lett ebből az adagból, túl gyorsan elfogyott.Hozzávalók (21 db 27 grammos kekszhez):- 11,5 dkg zabpehely- 11,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt- 1 tk sütőpor- 1 csipet só- 6 dkg durvára vágott dió- 1 csapott tk mézekalács fűszerkeverék- 1/2 tk őrölt fahéj- 1 tojássárga- 2 ek kókuszolaj- 18 dkg sült sütőtökpüré (sütőben megsütött és pürésített tök)- 2 ek akácméz- kb. 2-3 ek tejMegj.:
1. A sütőtök sütéséről itt olvashatsz bővebben.2. Ha édesebben szereted, akkor adhatsz hozzá több mézet.Díszíteni: - 30 g étcsokoládé + 1/2 tk olajElkészítés:Egy keverőtálba mérjük a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a fűszereket, a sót és a durvára vágott diót. Elvegyítjük.Egy másik tálba mérjük a tökpürét, hozzáadjuk a tojássárgát, a kókuszolajat és mézet, majd egyneművé keverjük.A lisztes keverékhez adjuk a tökös keveréket, és jól összedolgozzuk. Ha nem állna össze a massza, akkor hozzáadunk annyi tejet, hogy épp csak összeálljon. Nekem 2 evőkanál tejre volt szükségem.Ezután a tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk egymástól 2-3 cm-re. Tenyerünkkel, vagy egy széles talpú pohárral lelapítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A tepsibe hagyjuk pihenni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.Az étcsokit az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, majd egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) vékonyan becsíkozzuk a kihűlt kekszek tetejét.Megvárjuk, hogy megszáradjon a csoki a tetején, majd légmentesen záró dobozban tároljuk.Eredeti recept innen. Köszönet érte!