Zabpehelylisztes palacsinta

  • 2019.08.12.
  • 7

Az az igazság, hogy nem vagyok nagy palacsintakészítő, viszont annál nagyobb kedvelője. Az egyik nap annyira rám tört a palacsinta ehetnék, hogy muszáj volt nekiálljak. Mivel a férjem nem fogyaszt fehér finomlisztet, ezért olyan receptet kellett használjak, hogy majd ő is tudja élvezni a palacsintatésztát. Nem kellett sokat keresgéljek, hamar rábukkantam Gabriella zabpehelylisztes palacsinta receptjére, és máris kavartam a tésztának valót. Meg is lepődtem, hogy milyen könnyen és gyorsan elkészültek a palacsinták, arról nem is beszélve, hogy milyen hamar eltüntettük. Nagyon finom lett, teljesen megvoltunk elégedve vele.Azóta felbátorodtam, és már párszor úja elkészítettem egy kicsit módosítva rajta, de majd hozom azt a receptet is. Addig is, ajánlom elkészíteni ezt a zabpehelylisztes palacsintát, nem fogjátok megbánni, mert nagyon finom.Megj.
: Ha te mégis finomliszttel készítenéd el a palacsintát, akkor ajánlom Édesapám palacsinta receptjét, amit itt találsz.Hozzávalók:- 15 dkg zappehelyliszt (kávédarálón porrá darált zabpehely)- 1 csipet só- 3 tojás- 3 dl tejElkészítés:A tejet a tojásokkal együtt egyneművé keverjük.A zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval finomra daráljuk, majd egy magasabb falú edénybe szórjuk a sóval együtt. Fokozatosan hozzáadjuk a tojásos tejet, majd egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük.Ha teflonos palacsinta sütőt használunk, akkor nem kell kiolajozni a serpenyőt, csak felforrósítjuk és egy merőkanálnyi palacsinta masszát tesszük bele. Egy körkörös mozdulattal egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát. Megsütjük a palacsinta alsó felét, majd megfordítjuk és átsütjük a másik felét is.Ha megsült minkét fele, akkor átcsúsztatjuk egy lapos tányérra.Ha nem teflonos a serpenyőnk, akkor minden palacsinta megsütése előtt kevés olajat (1 tk) hevítünk fel a serpenyőben és csak azután tesszük bele a palacsintamasszát.18 cm-es serpenyőben sütöttem, és 10 darab palacsinta lett.Tipp:
1.
Minden palacsinta sütése előtt, keverjük fel a tésztamasszát a merőkanállal.2. Az első palacsinta sütése előtt tegyünk 1 teáskanálnyi olajat a serpenyőben, még akkor is ha teflon palacsinta sütőt használunk. Így biztos hogy nem fog leragadni a tészta, és száraz sem lesz.3.
Amikor a széle kezd elválni a serpenyő falától, és már aranybarna a színe, a teteje is egy kicsit szilárdabb, akkor egy szilikon spatulával óvatosan körbe alányúlunk
kb. 1-2 centire, és ha már tudjuk mozgatni a palacsintát, nincs leragadva, akkor megfordítottjuk.4. Melegen vagy hidegen, bárhogyan finom a palacsinta, és megkenhetjük kedvenc lekvárunkkal, mogyorókrémmel, vagy megszórhatjuk cukorral, kakaóporral, kinek mi a kedvence.