Sós perec teljes kiőrlésű lisztből

  • 2019.06.19.
  • 6

Ki ne szeretné a sós perecet? Főleg amikor jó sok sós csipegetni való van rajta. :D Nálunk nagy kedvenc, ezért megpróbáltam elkészíteni teljes kiőrlésű lisztből is. Nagyon jól sikerült, gyorsan elfogyott az a 10 darab.Tudom, hogy most nagyon meleg van, és nem ajánlatos bekapcsolni a sütőt, de este amikor már egy kicsit lehűlt az idő, vagy reggelibe, még el lehet készíteni.Ha hagyományos hozzávalókból készítenéd el, a blogon megtalálható a sós perec receptje
ide kattintva.Hozzávalók a tésztához:- kb. 3,3-3,6 dl tej- 1 tk (tengeri)só- 1/4 tk cukor- 42 dkg teljes kiőrlésű búza liszt- 8 dkg búza sikér- 1 cs. instant élesztő- 0,6 dl (olíva)olajMegjegyzés: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor is kevesebb tej szükséges hozzá. Kezdetben csak 3 dl tejet adjunk hozzá, és majd szükség szerint adagoljuk a többit.Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízHozzávalók a sós öntethez:- 1 ek (tengeri)só- 2 ek durum liszt- kb. 0,2-0,3 dl vízElkészítés:3 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, rászórjuk a sót, a cukrot, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,6 dl tejből. Amikor már a tészta összeállt, vékony sugárba hozzáöntjük az olajat is, és jól bedagasztjuk.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.Ezután a megkelt tésztát vékonyan olajozott felületre borítjuk és 10 egyforma részre vágjuk. Mindegyik tésztadarabot egyenként óvatosan átgyúrjuk, gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük.Ezután a tésztagombócokat egyenként ujjnyi vastag rudakká sodorjuk (kb. 60-70 cm hosszú). Minél hosszabb rudakká sodorjuk, annál nagyobb perecünk lesz.Megformázzuk a pereceket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és 15 percet pihentetjük.Megj.: Nálam kimaradt a szódabikarbónás vízben
való előfőzés, mert nem szeretem az utóízét, viszont az okosabban azt tartják, hogy ettől a külseje ropogósabb
lesz, a belseje pedig puhább. Ha ti mégis előfőznétek, akkor a megformázott pereceket a forrásban lévő szódabikarbónás vízbe tesszük és mindkét oldalukat 1-1 percig főzzük. Utána kiemeljük és leitatjuk a vizet róluk, tepsibe tesszük majd 10 percig pihentetjük őket. A vízben
1,5 ek szódabikarbónát teszünk.Pihentetés után, a pereceket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sós öntethez a lisztet a sóval elvegyítjük, és elkeverjük annyi vízzel, hogy egy nem túl híg, de még folyós masszát kapjunk (kb. tejföl sűrűségű).A pereceket kivesszük a sütőből, rácsorgatjuk a sós-lisztes öntetet, és visszatesszük a sütőbe még kb. 3-5 percre. Ügyeljünk arra, hogy a sós öntet ne piruljon meg, hanem maradjon szép fehér.