Falatnyi sajtos perec

  • 2019.04.10.
  • 8

Amikor legutóbb otthon voltunk a szüleimnél, Édesanyám ezeket a cuki kis falatnyi sajtos pereceket készítette. Nagyon szerettük, jó sajtos, és annak ellenére, hogy rengeteg sajtos apróság készült ebből a mennyiségből, hihetetlenül gyorsan fogytak.Ajánlom nektek is elkészíteni. Garantálom, hogy nálatok is nagy sikere lesz ennek a falatnyi sajtos perecnek. :) Természetesen, ha nem szeretnétek túl sok időt eltölteni a sok apró perec kiszúrásával, használjatok nagyobb perec kiszúrót.Hozzávalók:- 0,5 dl tej- 1 mk cukor- 2,5 dkg friss élesztő- 1 kg finomliszt- 1,5 ek só (vagy ízlés szerint)- 25 dkg zsír- 5 tojássárga- 40 dkg reszelt sajt- kb. 4 dl tejföl (vagy szükség szerint)Tetejét lekenni: - 1 tojásTetejét megszórni: - kb. 15 dkg reszelt sajtElkészítés:A langyos tejbe belekavarunk 1 mk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük 15 percre.A lisztet és a sót egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a zsírral.Közepében egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojássárgákat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt, egy kicsit elkavarjuk, majd a reszelt sajtot is hozzáadjuk és eldolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)A tésztát pihentetés nélkül ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, majd lisztbe mártott perecformával kiszúrjuk a pereceket.A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. (Nyugodtan használhatunk nagyobb perec kiszúrót is.)Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal.Előmelegített sütőben, 180 fokon,
kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!