Sült sütőtökös muffin (cukormentes)

  • 2018.11.14.
  • 7

Amikor sütőtököt sütök, akkor mindig készítek valami finomságot is belőle. A múlt hétvégén ezek a sült sütőtökös muffinok készültek, amik nem csak finomak voltak, de még egészséges hozzávalókból is készültek, így bátrabban fogyaszthattuk. Mi általában reggelire szeretjük egy bögre kakaóval, de a nap bármely időszakában kiváló választás.Hozzávalók 12 darabhoz:- 5 dkg hajdinaliszt- 10 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón porrá darált zabpehely)- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt- 1/2 cs. sütőpor- 1/4 tk szódabikarbóna- 2 tk őrölt fahéj- 8 dkg eritrit- 1 csipet só- 3 tojás- 60 ml olíva olaj- 20 dkg sült sütőtök püré- 0,5 dl tejHozzávalók a tetejét megszórni:- 1 ek apró szemű zabpehely- 6 db durvára darabolt dió- 1 tk eritritElkészítés:Itt olvashatod a sütőtök sütését.Egy tálba szórjuk a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, az eritritet és a sót, és elvegyítjük.A tojásokat az olajjal habosra keverjük, majd kisebb fokozatra vesszük a mixer sebességét és hozzá keverjük a pürésített sült sütőtököt és a tejet is. Végül a lisztes keveréket, több részletbe hozzáadjuk és simára keverjük. Nem kell túl keverni, csak épp hogy elvegyüljön.A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba.Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell a mélyedéseket.A zabpelyhet, az eritritet és a durvára vágott diót összekeverjük, és a muffin formába eloszlott massza tetejére szórjuk.Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Ezután kivesszük a sütőből, pár percig hagyjuk a formába, majd rácsra téve kihűtjük.Ha kihűlt, a tetejét megszórjuk porított eritrittel.