Cukkinis-szilvalekváros torta

  • 2018.03.07.
  • 8

Hétfőn volt a férjem születésnapja, és mivel továbbra sem erősségem a szép díszes torta készítése, ezért készült egy egyszerű bounty brownie torta a családnak (hamarosan jön ennek is a receptje), a kollégáknak vinni pedig ez a cukkinis-szilvalekváros torta. A tortát Hankkánál láttam tavaly év végén és már akkor tudtam, hogy az első adódó alkalommal elkészítem. Jó döntés volt ezt választani, mert roppant egyszerű elkészíteni, a cukkini íze nem is érződik a tésztában, viszont jó szaftos lesz tőle, nem az a száraz fajta. :) A piskóta receptjét teljes mértékben követtem (csupán kevesebb cukrot tettem bele), viszont a tetejére kerülő máz helyett egy egyszerű ganache-t készítettem. A végeredmény egy finom torta lett, a férjemnek nagyon ízlett, és a kollégáknak is. Bátran ajánlom nektek is kipróbálásra! :)Hozzávalók a tésztához:- 25 dkg liszt- 1 cs. (10 g) sütőpor- 1 tk őrölt fahéj- 1 csipet só- 25 dkg cukkini (tisztítva mérve)- 3 tojás- 20 dkg nádcukor (eredeti receptben 25 dkg)- 1,25 dl olajHozzávalók a töltelékhez:- 30 dkg szilvalekvár- 1 tk őrölt fahéj (akár el is hagyható)Hozzávalók a díszítéshez:- 5 dkg étcsokoládé pasztilla (vagy darabokra tördelt csokoládé)- 0,5 dl állat eredetű 30%-os tejszín- pirított, durvára darabolt dióElkészítés:Egy tálba mérjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót, és elkeverjük.A cukinnit megpucoljuk, megmossuk, majd a nagy lyukú reszelőn lereszeljük.A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd tovább keverve hozzácsurgatjuk az olajat. Több részletben hozzászitáljuk a lisztes keveréket, és óvatosan beleforgatjuk, valamint a reszelt cukkinit is. Ezeket már egy fakanállal vagy spatulával keverjük el a tojáshabba.Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belesimítjuk a tészta masszát.Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük. 20 perc sütés elteltével tetejét takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg, majd a sütési idő utolsó 15 percében távolítsuk el a fóliát.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!A sütőből kivéve, 5 percig pihentetjük a formában, majd egy éles, vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk, levesszük a torta forma karimáját, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.Ezután lapjában 3 egyforma részre vágjuk.Az egyenletlenebb lapot (nekem ez a felső volt) összemorzsoljuk, és elkeverjük a lekvárral és fahéjjal.A torta lapokat megfordítjuk, hogy az alja kerüljön felülre (így szép egyenletes lesz a teteje és könnyebb díszíteni).Az alsó lapra rákenjük a lekváros tölteléket, ráhelyezzük a másik tésztalapot és kissé lenyomkodjuk.A tejszínt forrásig melegítjük, majd ráöntjük a darabokra tördelt csokoládéra (vagy csoki pasztillára), és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad. (Tejcsokoládé helyett használhatunk étcsokoládét is, de ebben az esetben a tejszínhez adjunk hozzá 1 teáskanál mézet és úgy melegítsük össze.)A tortát szeletekre vágjuk, majd egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) becsíkozzuk tetejüket a ganache-al.Megszórjuk apróra vágott, pörkölt dióval, és máris tálalhatjuk.