Márványos bejgli

  • 2017.04.14.
  • 6

Az ünnepek közeledtével egyre több helyen lehet látni márványos bejglit, és én minden évben csak csodáltam és próbálkoztam, de sehogy sem akart az én bejglim márványos lenni. Tavaly Karácsonykor újra megpróbáltam a Limaránál látott recept alapján, és most már én is mondhatom, hogy tökéletesre sikerült. Igaz, az egyik bejgli egy kicsit kirepedt, de ez már nagyon mellékes volt, hisz ott volt a márvány a tetején. :)Rájöttem, hogy egyszerűbb a dolog mind gondoltam, és csupán nem voltam elég türelmes, nem vártam meg, hogy a tojás teljesen megszáradjon amikor lekentem a bejgli tetejét. Nagyon fontos, hogy amikor lekentük a tojássárgával, várjuk meg, hogy teljesen száradjon meg, és csak azután kenjük le a tojásfehérjével, majd ezt is várjuk meg amíg megszárad. Ha sikerül kivárni azt a pár órát, akkor ilyen gyönyörűséges, márványos bejglik sülnek ki. Sok sikert hozzá! :)Hozzávalók a tésztához (3
rúdhoz):- 45 dkg liszt- 12,5 dkg vaj- 6,25 dkg zsír- 5 dkg porcukor- 1,25 dkg friss élesztő- 2 tojássárga- 0,5 dkg só- 0,5 dl hideg tejszín (NEM főző)- 1,25 dl hideg tej (az eredeti receptben víz)Hozzávalók a mákos töltelékhez (1 rúdhoz):- 12 dkg darált mák- 2,5 dkg zsemlemorzsa- 1 tk reszelt citromhéj- 1 mk őrölt fahéj- 0,8 dl víz- 8 dkg cukorHozzávalók a diós töltelékhez (2 rúdhoz):
- 24 dkg darált dió- 5 dkg zsemlemorzsa- 2 tk reszelt citromhéj- 1 tk őrölt fahéj- 1,6 dl víz- 15 dkg cukorTetejét lekenni: - 1 tojásElkészítés:
Első körben elkészítjük a kétféle tölteléket, amit már akár előző nap is elkészíthetünk.A mákos töltelékhez a mákot, a zsemlemorzsát, a fahéjat és a citromhéjat egy tálba elkeverjük.A vizet a cukorral felforraljuk és ráöntjük a mákos keverékhez, majd alaposan elkeverjük. Kihűtjük.A diós töltelékhez a diót, a zsemlemorzsát, a fahéjat és a citromhéjat egy tálba elkeverjük.A vizet a cukorral felforraljuk és ráöntjük a diós keverékhez, majd alaposan elkeverjük. Kihűtjük.A lisztet és porcukrot dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a friss élesztőt is rámorzsoljuk, és elkeverjük. A vajat és zsírt elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejszínt, végül a tejjel együtt összegyúrjuk. 3 egyforma cipóra osztjuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percet pihentetjük.Ezután a tésztacipókat egyesével kb. 20 x 25 cm-es téglalapokra nyújtjuk. Amikor nyújtjuk a tésztát, nem kell alálisztezni.A tölteléket egyenletesen elosszuk rajta, úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre majd hosszabbik oldalától feltekerjük.A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól távol, és lekenjük tojássárgával. Hűvös helyen 1 órát száradni hagyjuk. Ezután lekenjük tojásfehérjével és néhány órára vagy egy egész éjszakára hűvös helyre tesszük (NEM hűtőbe). Én 3 órát pihentettem miután lekentem a tojásfehérjével.A bejglik oldalát és tetejét megszurkáljuk egy hústűvel, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.