Zabkeksz

  • 2015.03.04.
  • 1


Már van egy jó pár zabpelyhes keksz a blogon, de mindig találok más recepteket mint amiket már én is kipróbáltam, így elmentem a receptet, és amikor keksz sütésre kerül a sor akkor legalább van miből válogatni. Különösen szeretem a zabpelyhes kekszeket, mert amellett hogy egészségesebbek, sokféleképpen lehet variálni, és nagyon finomak. :)Hozzávalók:- 5 dkg dió- 7,5 dkg zabpehely- 10 dkg liszt- 1/2 tk sütőpor- 1 csipetnyi só- 1 kk őrölt fahéj- 1 tojás- 10 dkg vaj- 2-3 ek barna cukorElkészítés:A zabpelyhet és diót aprítógépbe pár másodperc alatt ledaráljuk. Nem kell porrá darálni, jobb ha egy kicsit darabos.A többi száraz hozzávalóval egy nagyobb tálba szórjuk és összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat, majd a tojással együtt összegyúrjuk. Ha túl ragadna, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. Fóliába csomagoljuk a tésztát és fél órára a hűtőbe tesszük.Ezután lisztes felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Én egy 5 cm-es kört használtam, és 43 darab keksz lett. A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből. 5 percet pihentetjük a tepsin, majd ezután rácsra téve kihűtjük. Légmentesen záró dobozban tároljuk.
Recept forrása innen.