Túrós kockák

  • 2014.05.21.
  • 2


Rég nem volt valami sósság nálunk, már hiányát éreztük így ideje volt készíteni. Ez az aprósüti villámgyorsan elkészíthető, és ami érdekes benne, hogy a tésztájába főtt krumpli is került, igaz ez nem érezhető a kisült sütin. A végeredmény pedig egy nagyon finom, magát etető sós süti, amit csak ajánlani tudok nektek is elkészítésre. :)Hozzávalók:- 25 dkg liszt- 1 tk sütőpor- 2 kk tengeri só- 10 dkg tehéntúró- 1 főtt krumpli (22 dkg)- 5 dkg vaj- 1 tojás- esetleg 1 ek tejföl, ha nem állna össze a tészta+ Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz+ Tetejét szórni: - lenmag + szezámmagElkészítés:A sóval és sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára szitáljuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a kihűtött és áttört krumplit, a túrót és a tojást, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ha nem akarna összeállni, akkor hozzáadunk 1 evőkanál tejfölt és jól összedolgozzuk. Pogácsa állagú tésztát kell kapjunk.Ezután enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és derelyemetszővel kb. 4x4 cm kockákra vágjuk. Lekenjük a vízzel elkevert tojássárgával, majd megszórjuk a lenmag és szezámmag keverékével.Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a kockák egyik felét, így könnyebben feltudjuk emelni.Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.Nekem ebből a mennyiségből 50 darab, 4x4 cm-es túrós kockám lett.Ötlet: Kifőztük oldaláról.