Paradicsomos vese újhagymás kelkáposztaágyon

  • 2014.01.09.
  • 6

Régen jelentkeztem új recepttel. Ez nem azért van, mert nem főzök, csak nehéz azért igazán újat (és blogba valót) összehozni. Most viszont úgy érzem, nem árt egy kicsit népszerűsíteni a belsőségeket. A májon kívül nem nagyon szokás már belsőségeket készíteni, pedig színesíthetjük vele az étkezést, nem beszélve arról, hogy meglehetősen sok koleszterint tartalmaznak, ami a GAPS-betegeknek kifejezetten jó!!! [Nem az ételekben található koleszterintől lesz magas a "rossz" - LDL - szintje, de ez inkább más lapra tartozik. Ajánlom Szendi Gábor oldalát ebben a témában (is).]Visszatérve a vesére: a legjobb, ha saját nevelésű, vagy bio gazdálkodótól vásárolt sertés alkatrészét vesszük. Megtisztítjuk, több vízben alaposan átmossuk, félbevágjuk. Kuktában raktam fel főni 1 egész fej hagymával, néhány gerezd fokhagymával, őrölt köménnyel, sóval, borssal, kevés vízzel. Kb. 10 perc elég is volt neki, majd hagytam kihűlni. Egy fej hagymából pörköltalapot készítettem, melybe 3 evőkanál sűrített paradicsomot raktam + plusz egy kevés vizet, hogy mártás sűrűségű legyen. Néhányszor beforraltam (az elpárolgott vizet pótoltam), majd a hajszál vékony szeletekre vágott vesét hozzáadtam. Egy-két perc főzés után már kész is volt.
A kelkáposztát megmostam, negyedeltem, a torzsáját kivágtam, majd vékony csíkokra metéltem. Egy harmadát beletettem egy lábosba, megsóztam, őrölt köménnyel, fokhagymaporral, karikára vágott újhagymával megszórtam, 1 dl vizet és 1 ek. olívaolajat öntöttem rá, majd még kétszer megismételtem mindezt a maradék kellel. Így biztosan mindenhol éri fűszer egyenletesen. Fedő alatt puhára pároltam, közben megszórtam kevés fekete köménnyel, az íze és a jótékony hatása miatt is. A főzés végén adtam hozzá kevés citromlevet és mézet.Tálaláskor a kelkáposzta közepére raktam a veséből.
Próbáljátok ki, nagyon finom - bár nem a legfotogénebb étel! :)És bepárásodott optikával: