Izraeli arab konyha

  • 2014.09.06.
  • 3

Nemrég a munkahelyem jóvoltából elmehettem az izraeli ételfotózás egyik legismertebb alakjának, Dan Peretz-nek az előadására. A fenti fotót a Yafo-i (Jaffa) El Jamila, hagyományos arab konyhára specializálódott étteremben készítette. Az alábbi ételféleségek nagy része a zsidó - főleg a keleti, de sokszor az askenázi zsidó - otthonban is megtalálhatóak.Szumákia: marhapörkölt, főtt csicseriborsó, mángold, tahini és szumák (szömörce). Gázában, ahová 1948-ban
Yafo-ból
sok palesztin menekült érkezett, ez különösen gyakori étel.Freekeh saláta (még nem teljesen érett búzamagokból készült gabona étel) fügével és mazsolával, gránátalma koncentrátummal leöntve.Szezonális gyümölcssaláta bazsalikom és szabresz öntettel.Shrak és Mischan piták.Mischan - libanoni láfe: darabolt csirke sült hagymával és fenyőmaggal keverve, fanyar szumákkal bőségesen meghintve, aztán
tabun-on sült lapos keleti kenyérbe tekerve.Lencse saláta bulgurral és pirospaprikával. Felette
Likric: Cukorkóró vagy édesfa ital (Liquorice - Igazi édesgyökér)Mensaf: általában birka- vagy bárányhúsból készül, a hús levében külön főzik a fűszeres rizst. Alatta
joghurt leves mentával.Leder ital.
Leder: aszalt sárgabarackból (vagy más szárított gyümölcsből) készített édes lapocska. Jobbra tőle
Szabresz: a Cabár fügekaktusz gyümölcseA fenti ételek készítői: Meiser és SalachA jaffai El Jamila étterem.Fotó: Dudu BacharAz izraeli konyhablog Facebook-oldalán a fotók nagyobban is megtekinthetők.